1946           Odeon 70 jaar           2016

 

In 1945 vond het toenmalige bestuur van Operettevereniging Danza dat de vereniging te groot werd. Er volgde een afsplitsing en op 8 januari 1946 was Operettegezelschap ODEON een feit.

De eerste operette die voor het 
voetlicht werd gebracht in januari
1947 was De Vogelkoopman van
Carl Zeller en bijna was dit ook
meteen de laatste.
Door de hele strenge winter, er lag
een halve meter sneeuw, bleef het
publiek weg en restte de nieuwe
vereniging een tekort van fl.3500,--.
voor die tijd een enorm bedrag,
maar het toenmalige bestuur,
bestaande uit de heren Prins, Bek,
de Vries, Kieft, de Rooy, Rieu en
Hollander, hield het hoofd koel en gelukkig hebben zich de daaropvolgende jaren zulke financiële rampen niet meer voorgedaan.

In de loop der jaren heeft ODEON heel wat repetitieruimtes gehad, zoals de zaal van de muziektuin in de Alkmaarse Hout, café Centraal met zijn oude kolfbaan, diverse zalen aan het Waagplein en het Luttik Oudorp, het Wapen van Heemskerk en het Gulden Vlies.
In 1988 nam het toenmalig bestuur de zeer omstreden en gewaagde stap om van de gemeente Alkmaar de gymnastiekzaal aan de Jan Steenstraat te kopen met een lening van het Forbo - pensioenfonds. Na heel veel onderhandelingen, verbouwen en de nodige kopzorgen, werd op 25 maart 1991 het ODEON - GEBOUW officieel geopend.

 

 Heel veel dank aan de leden van toen die enorm veel werk verzet hebben, maar ook aan de leden van nu, want dankzij hun inzet draait het ODEON-GEBOUW nu nog steeds, al 25 jaar lang.

In september 1978 opende Cultureel Centrum DE VEST haar deuren.
Dit was een grote verandering voor ODEON.
Van het knusse Gulden Vlies naar het grote podium van DE VEST.
Dirigent Paul Boeken en regisseur Cor van Staten zorgden voor een fraaie uitvoering van de operette "Im weissen Rössl" van Ralph Benatzky………de kop was eraf op dat grote podium en het enthousiaste publiek waardeerde onze inspanningen.
Het jaar daarop speelden wij de operette "Gräfin Maritza" en kon de regisseur uitpakken: er verscheen een heuse paardenkoets op het toneel.

 

 Dirigenten en regisseurs wisselden elkaar af in de loop der jaren, maar altijd wist ODEON er een mooie uitvoering van te maken, mede door de tomeloze inzet van decorploeg en kostuumploeg en enthousiaste inzet van alle leden en meewerkende solisten.

Natuurlijk kende ODEON in die 70 jaar veel "ups en downs".
Tot de "ups" behoren de vele mooie operettes die voor het voetlicht zijn gebracht. Zowel Franse, Duitse als Engelse operettes werden uitgevoerd.

In 1984 bracht ODEON de Nederlandse primeur van de operette "DROOMEILAND" van ROBERT STOLZ op de planken en mochten wij Hans Stolz, de neef van Robert Stolz, verwelkomen onder de toeschouwers tijdens die première.

 

En nu, 70 jaar na de start van ODEON, zijn wij nog steeds springlevend.
 

Wij hopen u ook in de toekomst nog vele malen te kunnen verrassen en begroeten tijdens een van onze producties .

terug


 
Operettegezelschap Odeon - Prinses Marijkestraat 17 - 1721 AZ - Broek op Langedijk
info@odeonoperette.nl   -  T:  06-11066956